diumenge, 27 de desembre del 2009

MOUSSE DE TORRÓ

Com no podia ser de cap altra manera, aquest any, també m'he animat a fer els postres de Nadal, amb tota la pressió que comporta dur-lo i que triomfi a casa dels familiar i les seves critiques ajudades per la sinceritat que donen el vi i el cava. :P
Un mousse de torró consistent no és la millor opció després d'un plat de canalons i un altre d'ànec, però ''no hay mal que por bien no venga''. És a dir, que aquells que es van estimar més un trosset petit, van ajudar a que en sobrés i al dia següent poguessin menjar-ne un altre trosset els tiets que van demanar quedar-se'l......



Mousse de torró
Ingredients per a la base:
- uns 75 gr de xocolata cobertura negra.
- 20 gr ametlla picada
- 40 gr sucre
Preparació:
Posem el sucre en una paella i deixem que es fongui, abans no es cremi hi posem l'ametlla i deixem que dauri. Un cop estigui tot ben integrat i daurat ho estenem sobre un paper d'enfornar per a que solidirifiqui i refredi. Reservem i quant sigui fred ho piquem obtenint, així, el crocant. Podem reservar algun tros (trencat amb les mans mateix) per a decorar.
Mentrestant desfem la xocolata i la posem a la base del motlle on hi volguem fer la mousse i, quan encara no sigui sòlida del tot, hi posem el crocant a sobre.

Ingredients per al mousse:
· 40 gr de rovells d'ou
· 25 gr sucre en pols
· 65 gr llet
· 65 gr nata per muntar
· 4 fulles de gelatina
· 200 gr torró de Xixona
· 200 gr nata semimuntada
Preparació:
Batem els ous amb el sucre fins blanquejar. Bullim la llet amb la nata i, molt a poc a poc per no coure els rovells, ajuntem les dues mescles. Ho posem a foc mig-baix, no deixem de remenar-ho fins que agafi una mica de consistència.
Hidratem les fulles de gelatina en aigua freda, i les desfem completament a la barreja que estàvem remenant. Un cop hagi entibiat i esmicolem el torró dins el cassó i ho triturem fins aconseguir una crema homogènia. Deixem refredar.
Semi-muntem la nata i la afegim a la crema amb moviments suaus cuidant que no baixi del tot i obtinguem una mousse amb cos. És recomanable integrar la nata en més d'un cop enlloc de posar-la-hi tota de cop. Quan la mescla sigui homogènia l'aboquem sobre la base de xocolata i crocant. Deixem reposar a la nevera fins al moment de servir. Just abans de portar-lo a la taula hi poseu els trossos d'ametlla i sucre que teniem reservats. No feu com jo que els vaig posar just quan el mousse havia cuallat i al moment de servir-lo el sucre havia començat a fer-se líquit tal i com passa amb el sucre dels flams.

Coses que els passen a les rosses jeje.


COULANT DE NOCILLA


Rapid i èxit assegurat si hi ha amants de la xocolata a la taula. Amb aquestes quantitats em varen sortir 4 coulants.


Coulant de Nocilla
Ingredients:
· 90 gr mantega
· 60 gr de sucre en pols
· 2 ous grossos
· 50 gr farina normal
· 1 cullerada de cacau en pols (depèn dels gustos de cadascú)
· un pessic de sal
· 30 gr de xocolata negra
· 80 gr de Nocilla (o Nutella com indica la recepta original)

Preparació:
Abans de començar retirem la mantega de la nevera per tal de aconseguir una textura pomada. mentrestant podem emmantegar els motlles i enfarinar-los (és imprescindible).
En un bol posem la mantega amb el sucre en pols i ho batem amb la batedora. Un cop muntat afegim els ous sense deixar de batre, però ara a mes velocitat.
A la recepta original adverteix que podria tallar-se degut a que la quantitat d'ous es mes gran a la quantitat de mantega. Tot i que això passi no hi ha problema, continuem batent fins que quedi una mica muntat. Al afegir la farina quedarà perfecte.
Per tant, afegim la farina i el cacau en pols amb la sal. Desfem els 30 gr de xocolata negra amb la crema de cacau que haguem triat i ho afegim a la mescla anterior. Ja podem posar la barreja als motlles deixant un dit sense omplir.
En el meu cas vaig deixar reposar-ho a la nevera cobert amb film, fins al moment de enfornar. També es pot cogelar.
És molt important enfornar els coulants en l'últim moment ja que es millor menjar-los calents i amb la part de dins líquida.
Per enfornar: pre-escalfem el forn a uns 225ºC. Un cop ben calent introduïm els pastissets a la part de baix. El temps de cocció es d'uns 10 o 12 minuts. Sempre dependrà del tamany dels motlles, però sabrem que està al punt quan la part de dalt tingui un puntet cru, però un puntet només ;).
Al desemmotllar passarem un ganivet pel volt i notarem la consistència.
Un cop desemmotllat us recomano motíssim que hi claveu una neula que de ben segur que en aquests dies en teniu. Al menjar la neula serà com sucar-la i del gust contrastat ja ni en parlem.


Font: i-recetas

PASTÍS DE NATA i YEMA CREMADA


Aquest és el pastís que vaig fer per postres el dia d'aniversari del pare. Son uns postres senzills, però em va venir perfecte per estrenar el soplet de cuina.


Pastís de nata i yema cremada.

Ingredients per la base: 1 planxa de bescuit feta amb 3 ous, 100 gr de farina i 100 gr de sucre. Cuit a 180ºC al forn durant no mes de 15 minuts. Un cop freda la partim en dos. calem amb almíbar, que el farem amb rom aigua i sucre.
Per farcir: agafem nata muntada i la posem sobre una de les dues parts de la base calada amb almíbar. Cobrim amb l'altra part de planxa (també calada amb almíbar). I anivellem la nata a les vores.

El dia anterior prepararem la yema.
Ingredients:
· 160 gr d'ous
· 160 gr de sucre
· 11 gr maizena
· 66 gr aigua
Preparació:
Batem els ous amb l'aigua i ho colem. Barrejem el sucre amb la maizena i ajuntem les dues mescles. Ho posem al foc i, sense deixar de remenar per evitar que s'enganxi al fons, deixem que agafi consistència. Deixem refredar abans de reservar-ho a la nevera cobret amb paper film fins que l'haguem d'utilitzar.

Per acabar de muntar el pastís aplicarem la yema sobre el pastís hi posem sucre abundant i, amb el soplet o la pala de cremar, cremem el sucre.
La rematada final serà posar-hi ametlla filetejada pel volt, tot i que si hagues tingut crocant o temps fer fer-lo li hagues posat.


Font de la yema cremada: carlosvalencia

dimarts, 8 de desembre del 2009

BARRETES DE COCO I XOCOLATA

Una altra de les receptes que quan hi ha alguna cosa a celebrar posem a la llista de possibles èxits. Penso que es una recepta ideal per l'hivern; ja que la xocolata de la cobertura, a l'estiu, deixaria mans i roba brutes. El contrast de la xocolata i el coco sobra dir que és ideal per als amants d'aquests dos ingredients.
En aquest cas va ser l'aniversari del meu pare el motiu de celebració. No es un apassionat de celebrar-ho fora de casa, però el motiu s'ho valia. Em refereixo a menjar aquestes barretes, val i l'aniversari també. Els amics de l'hipica van poder degustar aquestes barretes per recuperar una mica les forces despres de muntar a cavall.


Barretes de coco i xocolata.

Ingredients per la pasta sablée( la nostra preferida).
·125 gr farina
· 62 gr mantega
· 35 gr sucre glas
· 1 rovell d'ou
· 25 gr llet o aigua freda
· aroma: vainilla, llimona, canyella.
Preparació:
Tamissem la farina amb la sal i el sucre. Trossegem la mantega sobre la farina i freguem fins que aconseguim una textura d'engrunes.
En un bol batem el rovell amb la llet i l'aroma escollit, hi aboquem la farina. Amassem poc, tan sols que quedi homogeni. Ho emboliquem amb papaer film i ho deixem refredar 30 minuts com a minim a la nevera per tal que la mantega endureixi. Un cop passat aquest temps, estirem al massa entre paper film i emmotllem a la base d'un motlle rectangular (per facilitar el tall al fer les barretes). Punxem la base per tal de que puji i ho enfornem uns 10-15 minuts a 180ºC.

Ingredients del farcit:
· 150 gr de coco
· 150 gr de sucre morè
· 150 mantega a temperatura ambient
· 40 gr de crema pastissera
· 3 ous sencers
Preparació:
Barregem el coco, el sucre i la mantega, procurant que no quedin grumolls. Afegim la crema i mesclem. Ara afegim els ous un a un. És a dir en tirem un i fins que no estigui ben incorporat no hi afegim el següent. Repetim el procés fins tenir tots els ous a la massa. Aromatitzar amb vainilla, aroma d'ametlla, aroma de taronja...es opcional.
Ho aboquem sobre la base anterior i ho enfornem uns 30 minuts a 180ºC. Estara a punt quan veiguem que té un color torrat.

Un cop fred desfem 150 gr de xocolata cobertura (65% minim) amb 150 gr de nata, quan estigui ben incorporat aboquem la mescla sobre el bescuit de coco i anivellem. Podem posar-hi coco ratllat per sobre. Ho deixem refredar a la nevera i, abans de servir, tallem les barretes a mida que ens sembli. Recomano que no siguin gaire grosses, ja que es força consistent i a menjar-ne una segona ració, sempre s'hi esta a temps.

Font: i-recetas

diumenge, 6 de desembre del 2009

CROISSANTS

Aquesta setmana m'he decidit a fer croissants. Tinc moltíssimes receptes de croissants, així que he fet una mica de fusió en quant a el pes dels ingredients i per al procés he seguit el que vaig trobar no recordo on...Però tenint en compte que el títol es ''Los secretos del Croissant'' i que ocupa 2 pagines de lletra 8, no podia pas ser un fracàs.
Els ingredients son els de la recepta base, els que hi ha entre parèntesis son les quantitats proporcionals a 300 gr de farina.


Croissants
Ingredients:
· 1000 gr farina (200gr farina de força + 100 gr farina blat. A la pastisseria em van dir k la farina de força tenia molta força, així que he intentar reduir-li... :S)
· 22 gr sal (6gr)
· 100 gr sucre (30gr)
· 50 gr mantega (15gr)
· 20 gr llet en pols 26% m.g. (no n'hi he posat)
· 550 gr aigua( he posat 70 gr de llet sencera i 100 gr d'aigua mineral)
· 40 gr llevat (12 gr)

La proporció de mantega per realitzar els plegs es de 400 a 500 gr.


En quants als ingredients:
- Farina: ha de ser una farina de mitja força, amb proteïna elàstica i extensible. Això permetrà una bona elasticitat a l'hora del laminat, sense esquerdes (mes propies de les farines de força).
- Mantega: La funció principal de la mantega es aportar extensibilitat a la massa per elaborar els plegs evitant que es trenqui. El problema que ens podem trobar si posem massa mantega es doble: per una banda que la massa que dèbil per tenir massa extensibilitat i per un altra restar cruixent al resultat final. D'aquesta manera la textura del croissant seria mes propera ala dels broiches.
- Si hi posem mes mantega.
1. Haurem de baixar la quantitat d'aigua
2. l'estabilitat del croissant serà menor, es a dir, aguantara menys temps fermentat. O la seva congelació un cop fermentat seria negativa.
- Si la mantega és massa freda (dura) podriem trobar-nos eque els plegs se'ns trencarien.
- Si la mantega és massa calenta, fosa obtindrem un croissant poc fullat (sense comentaris) i amb poc volum.

Sal: la proporció de la sal no ha de ser superior a 25gr/ kg de farina. És important que hi hagi sal, del contrari el resultat seria un croissantinsípid i amb poc sabor. La seva funció no es salar, sinó realçar el sabor dolç i el de la mantega.

Sucre: Aporta color quan s'esta coent la massa i ajuda la massa que sigui tova. La dosis de sucre pot se entre 80 i 150 gr/ kg de farina.

Llevat: la proporció es del 7% del pes de la farina. Massa quantitat de llevat aportaria excés de tenacitat i pèrdua d'extensibilitat. Això dificultaria la realització dels plegs, necessitant mes temps de repòs en fred o necessitat d'estirar mes la massa i reduir-ne el gruix. Això faria que la massa corrés el perill de trencar-se, provocant un mal fullat.

Procés:
Disoldre el llevt en aigua tèbia i reservar.
1. Amassar els ingredients (menys el llevat i la mantega) aconseguint una massa ferma i elàstica. La consistència de la massa ha de ser semblant a la de la mantega. El llevat disolt l'incorporarem al final. la temperatura ideal per aquest procés es de 21-22ºC. Una temperatura mes alta provoca increment de la força (util per quant disposem de poc temps). Una temperatura mes baixa beneficiaria la operació del laminat. També augmentaria el temps de repòs.
2. Un cop hem acabat d'amassar, tapem la massa amb paper film per evitar les crostes. Deixem reposar entre30 i 45 minuts i, un cop passat aquest temps, estirem la massa i la posem sobre una llauna a la nevera, deixant que tornia reposar entre 12 i 24 hores. si deixem reposar d'un dia per l'altre aconseguirem aportar força a la massa i extensibilitat.
3. Plegs. Aquesta és la part complicada i mes important (crec). Una massa laminada sense greix, un cop reposada, permet fer el proces dels plegs mes àgil i fàcil.
Traiem els patrons de la nevera i posem al centre la mantega (en el meu cas entre 200 i 250 gr). És important que estigui freda, però no dura. Tanquem cada costat de la massa fins al centre.
A partir d'aqui us recomano que seguiu aquest video, on no s'entén res del que diu, però els passos a seguir son molt clars. Un cop tinguem fets els plegs es recomanable deixar la massa uns 15 minuts tapada amb film dins la nevera.
4. Estirem la massa fins que tingui un gruix d'uns 3 mm. fem rectangles de la mida ue ens sembli més correcta depenent de com volem que siguin de grossos els croissants. S'ha de tenir en compte que encara fermentaran una mica abans de ser enfornats i dins del forn encara creieran mes. Un cop tenim el rectangle hi fem un tall en diaginal obtenint dos triangles. Aqui, si es vol, es pot afegir un farcit com xocolata, formatge i pernil dolç, sobrassada, frankfurt, tonyina...en fi cadascú te el seu preferit. Enrotllem el trinagle començant per la part mes gruixuda. I aquí també va segons preferiu: un tall a la base facilita les ''banyes'', o sense tall.
És important no estripar la massa i fer el tall sener amb ganivet, ja que això faria que el fullat quedés reduit
5. Un cop formats els croissants deixem fermentar a temperatura ambient (recomanable 22-24ºC). Una temperatura gaire alta provocaria que la manetga quedés desfeta i debilitaria la peça provocant poc volum. No deixeu que aquest pas us dongui un croissant molt fermentat. és millor una peça poc fermentada i que en el forn acabi de pujar.
6. Abans d'enfornar es necessari pintar-los amb una mescla de sal, llet i ou això donara brillantor i un color daurat. Un cop pintats els posarem 15 minuts mes a la nevera. D'aquesta manera, al refredar-se la mantega obtindrem un croissant mes fullat :) i augmentara una mica mes de volum. Passats els 15 minuts tornem a pintar. El temps de cocció d'un croissant es aproximadament de 16 minuts per 80 gr de pes. Si amb aquest temps el croissant no agafa color és que falta temperatura. Si pel contrari agafa un color molt torrat sera que la temperatura era massa elevada. En el meu cas he fet uns croissants d'uns 50 gr de pes i els he tingut uns 15 minuts a 180ºC. No es recomanable que a temperatura sigui gaire elevada i retirar el croissant quan agafi color, axiò donaria un resultat de croissant cru del centre.
7. Ja per acabar podeu pintar el croissant amb almíbar, immediantament després de treure'l del forn. S'ha de tenir en compte que pintar el croissant fara que la crosta perdi una mica el cruixent exterior. És a dir que si us agraden els croissants cruixents aquest pas es desaconsellanble. Si la peça ha set ben enfornada i previament pintada no sera necessari pintar-lo un cop enfornat, ja que el color serà un daurat pefecte.


Uff... son bonissims, però es necessita pasciència i molt de temps.
M'he reservat una porció de la massa i he fet una coqueta de croissant. Simplement és estalviar-se els triangles i donar forma a la coca com mes ens agradi. Pintar-la amb la mescla de sal+llet+ou, reposar 15 min a la nevera, pintar-la de nou i posar-hi ammetlla i sucre per sobre. L'enfornada ha set dels 16 minuts a 180ºC exactament la dels croissants. Animeu-vos que val la pena.

dijous, 3 de desembre del 2009

PASTÍS DE GALETES

He trobat aquesta fotografia de fa potser mig any, no recordo d'on va sortir la recepta, però si recordo que la cobertura és una crema de cafè.

dilluns, 2 de novembre del 2009

CLAFOUTIS DE POMES CARAMEL·LITZADES

No sé gaire com presentar aquest pastís. Potser dient que s'ha convertit en una de les meves receptes del blog preferides n'hi ha prou. Penso que és molt adient per la tardor no només pels colors, sinó perquè la poma caramel·litzada m'ha recordat moltíssim a la textura del codony confitat. Precisament per això m'he decidit a fer-la el dia de Tots Sants. És molt recomanable per a tots aquells que els agradi la crema catalana i la confitura. Impressionant de debò.


Clafoutis de pomes caramel·litzades.
Ingredients per la crema:
· 2 ous
· 50 gr de sucre
· 100 gr de sucre
· 200 ml llet
· 200 ml nata liquida 35% m.g.
· 5 ml essència de vainilla
· 1 culleradeta de canyella en pols
· 50 gr maizena
· 50 ml rom
· 50 gr mantega
Ingredients per caramel·litzar: 3 pomes madures, 2 cullerades aprox. de mantega, sucre morè, rom.
Preparació de les pomes caramel·litzades:
En un motlle en forma de rosca emmanteguem i enfarinem, també en cobrim la base amb paper d'enfornar.
Comencem posant les dues cullerades de mantega en una paella, millor si és grosseta. No cal que la mantega sigui desfeta per posar-hi el sucre. Deixem que en fongui i que s'uneixin els dos ingredients. Ara hi posem les pomes rentades i pelades. De cada poma n'he fet uns 8-10 talls. Les esquitxem amb la canyella en pols. Quan veiuem que son tovets, els donem la volta i tornem a esquitxar amb canyella. Ara hi posem el rom (a gust de cadascú) i flamegem amb la campana extractora apagada. Col·loquem els trossos de poma a tota la base del motlle procurant que els trossos quedin sencers.

Preparació de la crema:
En un cassó barregem la llet amb la nata, la canyella, la vainilla i els primers 50 gr de sucre. Deixem bullir. Mentrestant barrejarem els ous amb els 100 gr de sucre durant força estona (que blanquegi). Afegim la maizena sense parar de batre i quan no hi hagi grumolls hi posem els 50 ml de rom. En aquest punt la llet, segurament, ja haura arribat a bullició, l'aboquem sobre la mescla dels ous i sucre (sense deixar de remenar, en forma de fil i a poc a poc que els ous no quallin). Ho tornem a posar al foc, baix, i seguim remenant fins que tingui la consistència d'una crema pastissera. He trobat que no li costa gaire d'enganxar-se a la base del cassó, per tant ha set molt fàcil que se'm formessin grumolls. En aquest cas m'he ajudat, per desfer-los, amb les varilles. Ara hi afegim la mantega o margarina en trossets, barrejant fins que es desfaci del tot. Aboquem la crema sobre les pomes caramel·litzades.
Opcionalment hi posem mantega a sobre, això és per donar-li el color torradet. Amb uns trossets petits n'hi ha prou. Enfornem a 250ºC prèviament escalfat entre 8 i 10 minuts, just per a que agafi el color daurat, i baixem el foc a 180ºC, 25- 30 minuts. Ho deixem dins el forn una estona.
Al treure'l, a la recepta que he seguit, aconsella posar-hi un xarop d'aigua, sucre i rom a parts iguals. Jo ho he fet però penso que una mica de melmelada també hi quedaria be, i menys feina.
Deixem que refredi una mica i la posem a la nevera. Aquests postres és com les mousses o gelatines: millor d'un dia per l'altre.


Font: i-recetas

Espero que us animeu.

diumenge, 1 de novembre del 2009

MAGDALENES

La meva gran assignatura pendent. Porto com 2 anys fent magdalenes caaaada setmana per esmorzar i sempre hi havien problemes. Pugen i al treure del forn, baixen; no pugen; pugen, les deixo dins el forn per evitar canvis bruscs de temperatura i es cremen :) ; les poso a 220ºC, 200ºC, 180ºC, 250ºC. Variant la quantitat dels ingredients: mes farina, mes llevat, mes llet, menys ous, menys llet...en fi
Que avui he aprovat l'assignatura, m'han quedat unes magdalenes altes que no han baixat, amb molt bon gust i no s'han cremat.


Magdalenes
Ingredients segons fórmula:
· 700 gr d'ous
· 800 gr sucre
· 200 gr llet
· 700 gr d'oli d'oliva
· 1 kg farina
· 30 gr d'impulsor
· 1 cullerada sopera d'essència

Preparació:
Per a mig kg de farina necessitem la meitat dels ingredients, és a dir que necessitem uns 350 gr d'ous. Com que és molt complicat fer la quantitat exacta, he pesat els ous fins aconseguir-ne el pes aproximat (312 gr). A partir d'aquí, he calculat el pes de la resta dels ingredients:

312 gr d'ous, 356 gr sucre, 89 gr llet, 312 gr d'oli, 446 gr farina, 13 gr llevat o 2 sobres de gasificant (cada 200gr de farina, un sobre), 5 ml d'essència.

Batem els ous amb el sucre durant força estona (5min o mes). Mentrestant pesem l'oli i la llet, i ho aboquem en forma de fil sobre els ous que no deixen de batre's, seguidament hi posem l'essència (vainilla en el meu cas, però podria ser llimona, taronja, canyella....). Pesem la farina juntament amb l'impulsor i l'anem tamisant sobre la barreja anterior (que, recordo, no para de batre's). Un cop ja hi hem posat tota la farina batem una mica amb les varilles i després mesclem a mà fins que no quedin grumolls. Deixem reposar mínim una hora a la nevera. Abans d'emmotllar remenem una mica mes. I entre fornada i fornada deixem la massa dins la nevera.

Escalfem el forn a 210ºC amb aire, mentre s'escalfa, omplirem els motlles de paper per magdalenes que haurem posat dins d'uns altres motlles d'alumini. N'he posat unes 20 en cada fornada. Les posem dins el forn, no m'atreveixo a dir un temps en concret. Només dic que estava a 220ºC amb aire i quan havien pujat força, el volt començava a ser cuit, però la punta encara era crua, els he baixat la temperatura a 180ºC. He esperat que la punta deixés de ser crua, però encara blanca i els he tret la temperatura, l'aire no. He deixat uns 5 minuts fins que fossin una mica rossetes i els he parat l'aire. Les he deixat uns dos minuts més a dins, si les hagués deixat mes estona, haguessin quedat seques i dures. Les traiem del forn(en aquest punt és quan em baixaven), però aquest cop fent-ho de la manera que heu llegit no han baixat. Ostres, espero que s'entengui...
Serà perquè cada forn és un misteri i jo ja he trobat la clau? A saber, el que sí que sé és que de les dues fornades, totes dues han quedat igual de perfectes: Unes magdalenes altes, amb la part de fora torradeta i amb ''crosta'', i de dins ben esponjoses.

dimarts, 27 d’octubre del 2009

TORRÓ DE XOCOLATA BLANCA I COCO

Aquesta setmana de postres he fet el Pudin de coco. Aixi que no val la pena que torni a publicar-lo. Mentre buscava la recepta del Pudin entre milers de receptes vaig trobar la d'aquest torró. és el que l'any passat vaig haver de fer 7 cops. 2 per casa i 5 per amics dels meus pares. ''No hase falta desir nada mas''.

Torró de xocolata blanca i coco.
Ingredients.
· 50 gr aigua
· 75 gr sucre
· 75 gr coco ratllat
· 100 gr nata o llet
· 1 rajola de xocolata blanca
· Xocolata negra, cobertura. Al gust.
Preparació:
Fem bullir l'aigua i el sucre, n'obtenim un almbívar, vigileu no es cremi. Just en aquest punt li afegiu el coco.
Posem al foc la nata/llet amb la xocolata blanca i afegiu el coco anterior. Barrejeu molt bé.
Desfem la xocolata negra i n'aboquem la meitat sobre un motlle per torrons. Si no en teniu donarem forma a paper d'alumini (uns 8x20cm). I hi posem un capa, personalment força fina. Quan sigui freda hi posem la mescla del coco i xocolata, allisem i hi aboquem la resta de xocolata negra que ens quedava, formant una capa mes o menys del mateix griux. Deixem a la nevera que endureixi.


Pensant-ho bé, unes cireres confitades tallades a trossets a la mescla del coco potser no hi farien cap mal.
(Quan en fagi aquest any ja penjare la foto, ara encara és d'hora jaja)

divendres, 23 d’octubre del 2009

GELAT DE VAINILLA CASOLÀ AMB MELMELADA

El febrer de l'any passat vaig anar a Escòcia, vaig comprar un llibre de cuina i d'aquí la idea d'aquests postres. Aquest gelat el vaig fer a finals de juliol, tenia la mania que havia de menjar gelat de vainilla fet a casa. Vaig oblidar-me'n una mica i ja no recordava quina recepta vaig seguir. El cas va ser que en tenia com una dotzena i, per mandra, no la vaig publicar de seguida. Avui endreçant la carpeta de receptes l'he trobat :D i, tot i que amb aquest fred els gelats no son la millor opció, espero que us animeu a fer-la. Un gelat de vainilla casolà, que no deixa de ser un gelat de vainilla, però té alguna cosa que el fa mes deliciós que els ''altres''.



Gelat de Vainilla casolà amb melmelada:
· 4 rovells d'ou
· 1 vaina de vainilla
· 400 ml de nata
· 60 gr de sucre
· 1 culleradeta d'essència de vainilla (si sou molt fans de la vainilla, com nosaltres)
Preparació:
Posarem la nata en un cassó, obrim la vainilla i en traiem les llavors. Tot dins la nata. Ara ho posem al foc i, quan bulli, tapem i ho retirem deixant que reposi uns 30 min.
Mentrestant posem els rovells l'essència i el sucre en un bol i batem fins aconseguir una crema d'un color pàl·lid que caigui en forma de fil al separar les varilles de la mescla.
Traiem la vaina de la nata i mica en mica aboquem la nata a la crema d'ou i sucre. Remenem amb una cullera, millor que sigui de fusta. Colem la crema a un cassó net i ho posem a foc lent de 10 a 15 minuts sense deixar de remenar. Ha d'espessar com una crema pastissera. Deixem que refredi una hora aproximadament. Jo la remenava una mica cada 20 minuts. Finalment fem ús de la geladora tal i com us indiqui el fabricant.
Si no en teniu, com en el meu cas, congelarem i cada dues hores la passem per turmix, de manera que sempre tingui consistència de gelat. Quan haguem fet aquest últim pas un parell o tres de cops, emmotllem la meitat del gelat. Dues hores mes tard, remenem una mica dins el motlle i hi posem un capa de melmelada (en aquest cas de préssec), el gruix pot ser d'un dit aproximadament. Congelem de nou fins que quedi sòlid. Ara hi aboquem el gelat restant que també haurem remenat abans d'abocar. Tornem a congelar fins a l'hora de servir. El traurem del congelador una estona abans.
Quan desemmotlleu es veurà la melmelada entremig de les dues capes.



Si voleu que la melmelada sigui 'sorpresa' en els postres podeu fer el següent:
Emmotllem la primera meitat de gelat, però hi posem paper film i un bol o plat a sobre. El paper film és perquè no tinguem problemes a l'hora de treure el recipient.
Congelem dues hores. Passat aquest temps traiem el bol o plat i el paper film. En el forat hi posem la melmelada fins que quedi anivellat amb el gelat. Congelem una hora mes mínim, passat aquest temps acabem de cobrir amb la resta del gelat. Congelem de nou. D'aquesta manera quan talleu les porcions de gelat veuran que no es un simple gelat casolà.



Variacions: En lloc de melmelada penso que hi quedaria molt molt molt bé el ganache de cafè dels macaróns del blog i-recetas, llàstima que no l'hagués descobert abans, sinó l'hi hauria posat.

Ganache de cafè:
· 125 gr de nata líquida 35%
· 125 gr de xocolata blanca cobertura
· 5 gr sucre invertit o mel
· de 1 a 3 culleradetes de cafè soluble.
Preparació:
Fonem la xocolata. Vigilant perquè la xocolata blanca és delicada de fondre. Bullim la nata amb el sucre/mel, afegim el cafè i deixem reposar una estona.
Afegim un mica de la nata sobre la xocolata blanca, remenem. N'afegim una mica més, tornem a remenar. I així fins tenir-ho tot incorporat sense grumolls. Deixem que refredi fins que tingui consistència. Mes o menys com la de la crema de cacau, però amb elasticitat.


A mida que anava escrivint m'han anat venint idees. Aquesta recepta podria ser la 'recepta guia'. Treballeu la vostra imaginació amb gustos i textures. En el meu cas, segurament, la propera vegada enlloc de fer una capa al mig, hi posaré capes alternades de ganache de cafè i gelat de vainilla.
També hi quedaria be gelat de torró de Xixona amb gelat de nata...en fi les opcions de gustos son ineterminables.
Fins i tot no cal mirar-s'hi gaire amb les capes si al final decidim presentar els postres en forma de boles de gelat. El contrast de colors i sabors seran similars.
De totes maneres us recomano que feu el gelat de vainilla tal qual, és molt bo.

dilluns, 12 d’octubre del 2009

QUICHE DE FRUITES I CREMA

Uns postres senzills amb bona presentació. El millor de tot és que fins i tot els que som una mica negats per a això de la imaginació, a l'hora de decorar, podem fardar de acabat semi-profesional. jajjaja



Quiche de fruites i crema:
Ingredients base sableé (una de les nostres preferides)
·125 gr farina
· 62 gr mantega
· 1 rovell d'ou
· 35 gr de sucre
· un polsim de sal
· 25 ml de llet freda
· sucre avainillat o qualsevol altre aroma com llimona.
Preparació:
Posem la farina i la mantega en un bol. Les freguem ajudant-nos de les mans de tal manera que ens vagin quedant com engrunes. Afegim el sucre i l'aroma escollit juntament amb la sal. Ara hi posem el rovell d'ou i la llet freda. Amassem fins que ens quedi una massa homogènia en forma de bola, i que es desenganxi de les parets sense esforç. La presentem sobre un motlle de tartes que ja haurem emmantegat i enfarinat. Enfornem a 180ºC entre 10 i 15 min.
Mentrestant començarem amb la crema.

Per a la crema:
· 5 rovells i un ou sencer
· 60 gr de sucre
· 50 gr d'almívar (jo vaig posar-hi una culleradeta d'essència de vainilla)
· 200 ml de nata líquida.
Preparació:
Posem en un bol la nata líquida, el sucre, els rovells i l'ou sencer. Triturem amb el turmix. Ho aboquem sobre la base de pasta sabeé (que ja estara freda) i tornem a enfornar, ara, a 200ºC 20 minutets.

A sobre de la crema anterior hi va una capa de crema pastissera:
Posem 400 ml de llet en un cassó al foc, amb 150 gr de sucre, pell d'una llimona i una branca de canyella. Deixem que arribi al bull i ho retirem del foc. És millor deixar que infusioni amb la llimona i la canyella una mica abans de retirar-les, aixi refreda la llet i agafa el gustet propi.
A part barregem 100 ml de llet amb 3 rovells d'ou. També hi barregem 30 gr de maizena. Si volem podem posar-hi una mica de sucre avainillat. Hem d'aconseguir una mescla sense grumolls. Ajuntem les dues barreges vigilant molt que els rovells no quallin al tocar-se amb la llet calenta ( per tant, no les aboqueu de cop). Tornem a posar al foc, molt baix. I aneu remenant fins que espessi.

Un cop tenim la crema i la pasta sableé fora del forn, hi posem la capa de crema pastissera. Amb un dit de gruix n'hi ha prou.
Iquan tot sigui fred i reposat tallem fruita variada (plàtan, raïm, kiwi, maduixes, préssec, fuites del bosc...) a la mida que ens vagi bé per fer la decoració i la hi posem.

Idea original, amb alguna variació: la cuina de casa

diumenge, 13 de setembre del 2009

CHINOIS A LA CREMA

Els dies de pluja no conviden a sortir. Tot i proposar anar a fer un cafè per veure la pluja acompanyat d'una conversa mirant intermitentment per la finestra, la gent va tenir mandra suficient per no voler començar a acostumar-se al que serà el ''nou temps'': la tardor. Jo no volia quedar-me sense fer res durant una tarda de dissabte, on a sobre el dia anterior havia set festa. Que plou durant la tarda? A cuinar!



Chinois a la crema.
Ingredients:

· 375gr farina de força
· 15 gr de llevat de forner
· 50 gr sucre
· 50 gr margarina
· 1 ou
· 50 ml llet
· 100gr iogurt
· 2 cullerades essència d vainilla
· 2 culleradetes sucre invertit
Preparació:
Desfem el llevat amb la llet. Tamisem la farina i la barregem amb la resta dels ingredients.
Afegim la llet i amassem una bona estona.
Deixem en un bol tapat, durant una hora llarga. Fins que dobli el seu volum.
Mentrestant podem preparar la crema amb els següents ingredients:

· 500ml llet
· 3 rovells
· 150 gr sucre
· 30 gr maizena
· 1 culleradeta vainilla

· pell de llimona i canyella en pols
Preparació:
Posem 400 ml de llet en un cassó al foc; amb el sucre, la pell de la llimona i la canyella. Deixem que arribi al bull.
A part en un got barregem els 100 ml de llet restants amb els rovells, la maizena i la vainilla. Tot ben disolt.
Quan la llet ja hagi bullit en retirem la pell de la llimona i a poc a poc, fora del foc i sense deixar de remenar, hi aboquem la barreja dels rovells. Tornem a posar al foc i no deixem de remenar fins que tingui la textura de crema espessa.

Un cop feta la crema i la massa estigui llevada tornem a amassar-la. Aquesta vegada la estirarem amb un corró i hi escamparem la crema a sobre, enrotllant-lo després com si féssim un braç de gitano. Tallem en porcions de 3 dits de gruix aproximadament i els anem posant en un motllo rodó d'uns 24 cm. Deixem reposar de nou fins ocupi tot el motlle. Pintem amb ou i enfornem a uns 180ºC durant 30 minuts. Un cop cuit barrejarem 1 cullerada de melmelada amb 1 d'aigua. Escalfem al microones no més de 30 segons i pintem recent sortit del forn.



Observacions.
· En el meu cas he escalfat el forn a 200ºC i en uns 20 minuts ja el tenia mes aviat torradet, sort de veure-ho i no deixar-ho els 30 que indica la recepta que he seguit. Ja se sap que això dels forns es força orientatiu. Crec que es millor a 180ºC, 30 min.
· No sé si ha fallat alguna cosa o ja havia de quedar espès...tupidet. Però crec que m'hauria d'haver quedat una mica mes esponjós o lleuger.
Tot i així de gust força bò.
Ah! I la crema, la millor que he fet fins ara.

· La vaig començar ahir al vespre, de manera que el segon llevat ha set durant la nit per enfornar-la a les 8 i menjar-la per esmorzar acabadíssima de fer.


Font:
chocolateypimienta

dimarts, 1 de setembre del 2009

BOLETS FARCITS

És una cucada de recepta. La vaig veure al blog WEBOS FRITOS. A casa els ous farcits els fem amb tonyina i ou dur acompanyats de bechamel. Així que aquesta recepta era exactament la versió estiuenca, llàstima que no esperés a fer-la amb els cosins petits, estic segura que fins i tot s'aguessin menjat l'enciam. :)



Bolets farcits.
Ingredients.
· 4 ous durs.
· 1 llauna de tonyina/ anxoves....
· 2 cullerades de tomàquet fregit.
· Enciam
· 4 tomàquets ''de penjar''
· mayonesa
Preparació:
Pelem els ous, els fem un tall per la part de sota, de manera que poguem treure el rovell amb una cullereta. Barrejem el rovell amb la tonyina i el tomàquet fregit. Farcim els ous amb l'ajuda, un altre cop, de la cullereta. Els presentem al plat, al haver fet el tall per buidar-los, quedara perfecte per tal que s'aguantin drets.
Tallem la part de dalt dels tomaquets de la mida mes o menys adient per fer el ''barret'' i el posem sobre l'ou. Amb pasciència donar el toc final fent puntets de mayonesa al tomàquet.
Tallar l'enciam petitó i si ha sobrat barreja del farcit, també li posem (aquí no llencem res). Amanir i servir.
La recepta original porta pèsols que també crec que serien encertats. Al igual que col-i-flor, broquil...
Ha tingut molt d'èxit
.

DALKYS

De petita quan no em deixaven menjar Dalky de postre, m'enfadava. Quan en menjava disfrutava com una boja la part de la nata. La xocolata m'embafava, però pensava que si la deixava no em deixarien tornar a menjar-ne per no haver de llençar-ne la meitat, aixi que feia un esforç i cap a dins.
Vès per on em va fer moltissima gràcia trobar la recepta. Ja he dit que la xocolata m'embafa, aleshores per mi no es un postre per repetir molt sovint, no es tant bona com els Dalkys, Dalkys!! Però va quedar molt bé; si mes no, això dèien.
Això si, la propera vegada faré servir copes mes petites, aquest cop em vaig passar de mida i l'esforç el varem haver de fer tots.



Dalkys

Ingredients:
· 6 cullerades de cacau en pols
· 2 cullerades de Maizena o farina
· 3 cullerades de sucre
· 750 ml de llet
· 3 ous
· 4 fulles de gelatina (la recepta que vaig seguir no les portava, però em va semblar que no quedaria tant líquid.
· opcinal: una mica de sal i aroma de vainilla
· nata muntada.

Preparació:
Hidratem la gelatina. Posem 500 ml de la llet a escalfar amb el sucre, el cacau, la sal i la vainilla. Remenem i desfem la gelatina a la llet calenta.
Barrejem els 3 ous amb els 250 ml de llet que ens queden i amb la Maizena. Un cop ho tinguem ben homogeni ajuntem les dues mescles.
Si cal ho passem pel colador per evitar grumolls, o li donem un cop de ''túrimx''.
Ho presentem en copes, muntem la nata i acabem el postres, posant-la damunt la xocolata.

GELATINA DE YOGURT

Amb la recepta del pastis de Petit Suisse he fet aquesta gelatina. Una altra recepta rapida fetaamb 2 yogurts de plàtan per obtenir 4 racions, la versió amb coco també la he provada i no sabria dir quina de les dues és millor. El gust es molt semblant al del yogurt, canvia la textura. Molt molt bò.
Gelatina de yogurts
Ingredients:
·2 yougurts d'algun sabor

· 100 ml nata (35%)

· 100 ml llet

· 50 gr de sucre

· 3 fulls de gelatina

Preaparació:

Posem la gelatina en aigua. Escalfem la llet i abans de que bulli la retirem del foc i hi desfem la gelatina hidratada. A part batem la nata amb el sucre i els dos yogurts. Un cop ho tinguem ben barrejat hi afegim la llet. Abocar als motlles i deixar quallar. Servir fresquet i, com sempre, millor d'un dia per l'altre.

dissabte, 29 d’agost del 2009

Galetes "Blanc i Negre"

Un classic dels blogs. Hi ha tantes versions escampades que no n'he agafat una en concret. He fusionat les cantitats de varies receptes...tot i que en realitat son força similars.


Galetes Blanc i Negre Ingredients:
·125 gr de xocolata negra 70%
· 30 gr mantega

· 45 gr sucre + 5gr sucre avainillat
· 1 ou · 100 gr farina
· 5 gr cafè soluble.
· 1 pessic de sal
· un pessic de llevat Royal

· sucre glass per ''rebossar''

Preparació:
Batem l'ou i el sucre fins que quedin d'un color pàl·lid. Hi afegim la vainilla i el cafè. Fonem la xocolata amb la mantega al microones o al Bany Maria. Barrejem les dues mescles.
Passem la farina per un tamís amb el llevat. Ho lliguem, no al que quedi del tot homogèni.
Deixem una 1/2 hora al congelador per tal que endureixi. Passat aquest temps donem forma de galetes i les rebossem amb sucre glas.
Enfornem a 170ºC uns 10 minuts. Veureu que estan fetes quan s'esquerdin. Notareu que son tovetes, però fan una crosta molt fina. Personalment m'encanta la seva textura.


Font: varies.

dissabte, 22 d’agost del 2009

PASTÍS DE CREMA CATALANA

Les vacances no son bones per al blog...l'estiu s'acaba, torna la rutina i els postres.


Sempre que necessito una base de pa de pessic, no la tinc. I quan en veig alguna al congelador, aleshores no se'm acud res per poder-la utilitzar.
M'encanta fer crema, sempre probo coses noves (canviar quantitats, canviar algun ingredient, mes rovells, menys...) Ara feia dies que no en feia, i una cremeta suau i freda amb la calor, entra. En veure'l reien per sota el nas i les cares deien: ''ha fet un bizcoflam i no li ha sortit'. Però un cop se'n aprecia la textura i el gust, les cares canviaven.




PASTÍS DE CREMA CAT
ALANA.
Ingredients:

· Base pa de pessic.
·1/2 L de llet

· 4 rovells d'ou
· 60 gr de sucre
· 25 gr midó
· 1 branca de canyella

· pell d'una llimona
· 3 fulls de gelatina
Preparació:
Hidratem les fulles de gelatina amb aigua freda.
Mentrestant farem la crema catalana: desfem el sucre amb la llet, la posem al foc amb la canyella i la llimona i deixem que bulli. Retirem la canyella i la llimona.
Separem una part de la llet i deixem refredar-la, quan sigui freda hi barrejem els rovells i el midó. Procurem que quedi lligat i sense grumolls. Ajuntem aquesta barreja a la llet del cassó i tornem a posar-ho al foc, sense deixar de remenar, aconseguint que espesseixi.
Ara hi desfem la gelatina que teniem hidrantant-se. Si quedés algun grumoll, amb la batedora elèctrica el fem desaparèixer.
Emmotllem. En aquest cas, degut al motlle, he hagut d'esperar a que quallés una mica la crema per poder posar-hi la base a sobre, de tal manera k al girar-lo per desemmotllar, qeudés el pa de pessic a sota.
Desemotllar i decorar al gust.
Al ser crema catalana el sucre cremat a sobre li va que ni pintat. Jo a falta de cremador he posat sucre cremat Royal abans de abocar la crema al motlle.

Sempre es millor fer-lo d'un dia per l'altre.


Font: cuina per llaminers

dimarts, 28 de juliol del 2009

PRESENTACIONS

No sempre una decoració ha de ser complicada per tenir bon aspecte. Fa temps que, degut a la meva poca imaginació i mal pols; si mentre busco receptes per blogs trobo, alguna decoració fàcil i rapida, la deso. Aquest cop no hi ha recepta, però si idees per fer-ne o per decorar postres simples de manera que semblin de professional.

Simple corona ja sigui de l'ingredient principal del postre, com d'un color que s'hi avingui. Boles de xocolata de dos colors, de tres; llaminadures; 1/2 rodanxes. Fins i tot cobrir tot el pastís i decorar amb xocolata. Desitgeu tenir bon pols.

per gots: amb un pinzell embrutarem el got amb xocolata. Deixem refredar i omplim. jugar amb els colors

Per copes: amb un biberon fem una mena de flor de xocolata, deixem refredat i complim amb la crema, granissat...jugant amb els colors.

Tant simple com fer quadradets de l'ingredient principal i posar-lo sobre ''fils''.

Cupcakes: a sobre la magdalena: merengue italià. cobertura: xocolata

Decoració amb 2 tipus de xocolata de cobertura: negra i blanca


Tarta decorada amb simples fils en diagonal.


Pastís cobert de nata: en forma d'espiral i envoltat de mitjes maduixes.

bola gelat (en aquest cas d coco) amb ametlla laminada, sobre rodanxa de pinya. Una manera senzilla per servir només una bola de gelat acompanyada.

braços: amb una boquilla rodona llisa i grossa i decorat amb fruitetes.

Amb màniga pastissera
Amb màniga pastissera
Cobertures per postres i pastissos
L'art dels cafès
No tot te mèrit artesanal: 1, 2
Roses: 1, 2, 3

Ja ho veieu. I encara me'n han quedat algunes. Hi haurà 2a part.