diumenge, 1 de novembre del 2009

MAGDALENES

La meva gran assignatura pendent. Porto com 2 anys fent magdalenes caaaada setmana per esmorzar i sempre hi havien problemes. Pugen i al treure del forn, baixen; no pugen; pugen, les deixo dins el forn per evitar canvis bruscs de temperatura i es cremen :) ; les poso a 220ºC, 200ºC, 180ºC, 250ºC. Variant la quantitat dels ingredients: mes farina, mes llevat, mes llet, menys ous, menys llet...en fi
Que avui he aprovat l'assignatura, m'han quedat unes magdalenes altes que no han baixat, amb molt bon gust i no s'han cremat.


Magdalenes
Ingredients segons fórmula:
· 700 gr d'ous
· 800 gr sucre
· 200 gr llet
· 700 gr d'oli d'oliva
· 1 kg farina
· 30 gr d'impulsor
· 1 cullerada sopera d'essència

Preparació:
Per a mig kg de farina necessitem la meitat dels ingredients, és a dir que necessitem uns 350 gr d'ous. Com que és molt complicat fer la quantitat exacta, he pesat els ous fins aconseguir-ne el pes aproximat (312 gr). A partir d'aquí, he calculat el pes de la resta dels ingredients:

312 gr d'ous, 356 gr sucre, 89 gr llet, 312 gr d'oli, 446 gr farina, 13 gr llevat o 2 sobres de gasificant (cada 200gr de farina, un sobre), 5 ml d'essència.

Batem els ous amb el sucre durant força estona (5min o mes). Mentrestant pesem l'oli i la llet, i ho aboquem en forma de fil sobre els ous que no deixen de batre's, seguidament hi posem l'essència (vainilla en el meu cas, però podria ser llimona, taronja, canyella....). Pesem la farina juntament amb l'impulsor i l'anem tamisant sobre la barreja anterior (que, recordo, no para de batre's). Un cop ja hi hem posat tota la farina batem una mica amb les varilles i després mesclem a mà fins que no quedin grumolls. Deixem reposar mínim una hora a la nevera. Abans d'emmotllar remenem una mica mes. I entre fornada i fornada deixem la massa dins la nevera.

Escalfem el forn a 210ºC amb aire, mentre s'escalfa, omplirem els motlles de paper per magdalenes que haurem posat dins d'uns altres motlles d'alumini. N'he posat unes 20 en cada fornada. Les posem dins el forn, no m'atreveixo a dir un temps en concret. Només dic que estava a 220ºC amb aire i quan havien pujat força, el volt començava a ser cuit, però la punta encara era crua, els he baixat la temperatura a 180ºC. He esperat que la punta deixés de ser crua, però encara blanca i els he tret la temperatura, l'aire no. He deixat uns 5 minuts fins que fossin una mica rossetes i els he parat l'aire. Les he deixat uns dos minuts més a dins, si les hagués deixat mes estona, haguessin quedat seques i dures. Les traiem del forn(en aquest punt és quan em baixaven), però aquest cop fent-ho de la manera que heu llegit no han baixat. Ostres, espero que s'entengui...
Serà perquè cada forn és un misteri i jo ja he trobat la clau? A saber, el que sí que sé és que de les dues fornades, totes dues han quedat igual de perfectes: Unes magdalenes altes, amb la part de fora torradeta i amb ''crosta'', i de dins ben esponjoses.

2 comentaris:

  1. Cada forn és un misteri totalment d'acord! Però quan trobes la bona recepta, ja està, sempre més et quedaran bé ;)

    ResponElimina
  2. Marta, tota la raó! Conèixer el forn bé és clau per fer moooooooltes receptes! ;)
    Enhorabona per aquest resultat tan fantàstic! :)
    Petons!

    ResponElimina