dilluns, 2 de novembre del 2009

CLAFOUTIS DE POMES CARAMEL·LITZADES

No sé gaire com presentar aquest pastís. Potser dient que s'ha convertit en una de les meves receptes del blog preferides n'hi ha prou. Penso que és molt adient per la tardor no només pels colors, sinó perquè la poma caramel·litzada m'ha recordat moltíssim a la textura del codony confitat. Precisament per això m'he decidit a fer-la el dia de Tots Sants. És molt recomanable per a tots aquells que els agradi la crema catalana i la confitura. Impressionant de debò.


Clafoutis de pomes caramel·litzades.
Ingredients per la crema:
· 2 ous
· 50 gr de sucre
· 100 gr de sucre
· 200 ml llet
· 200 ml nata liquida 35% m.g.
· 5 ml essència de vainilla
· 1 culleradeta de canyella en pols
· 50 gr maizena
· 50 ml rom
· 50 gr mantega
Ingredients per caramel·litzar: 3 pomes madures, 2 cullerades aprox. de mantega, sucre morè, rom.
Preparació de les pomes caramel·litzades:
En un motlle en forma de rosca emmanteguem i enfarinem, també en cobrim la base amb paper d'enfornar.
Comencem posant les dues cullerades de mantega en una paella, millor si és grosseta. No cal que la mantega sigui desfeta per posar-hi el sucre. Deixem que en fongui i que s'uneixin els dos ingredients. Ara hi posem les pomes rentades i pelades. De cada poma n'he fet uns 8-10 talls. Les esquitxem amb la canyella en pols. Quan veiuem que son tovets, els donem la volta i tornem a esquitxar amb canyella. Ara hi posem el rom (a gust de cadascú) i flamegem amb la campana extractora apagada. Col·loquem els trossos de poma a tota la base del motlle procurant que els trossos quedin sencers.

Preparació de la crema:
En un cassó barregem la llet amb la nata, la canyella, la vainilla i els primers 50 gr de sucre. Deixem bullir. Mentrestant barrejarem els ous amb els 100 gr de sucre durant força estona (que blanquegi). Afegim la maizena sense parar de batre i quan no hi hagi grumolls hi posem els 50 ml de rom. En aquest punt la llet, segurament, ja haura arribat a bullició, l'aboquem sobre la mescla dels ous i sucre (sense deixar de remenar, en forma de fil i a poc a poc que els ous no quallin). Ho tornem a posar al foc, baix, i seguim remenant fins que tingui la consistència d'una crema pastissera. He trobat que no li costa gaire d'enganxar-se a la base del cassó, per tant ha set molt fàcil que se'm formessin grumolls. En aquest cas m'he ajudat, per desfer-los, amb les varilles. Ara hi afegim la mantega o margarina en trossets, barrejant fins que es desfaci del tot. Aboquem la crema sobre les pomes caramel·litzades.
Opcionalment hi posem mantega a sobre, això és per donar-li el color torradet. Amb uns trossets petits n'hi ha prou. Enfornem a 250ºC prèviament escalfat entre 8 i 10 minuts, just per a que agafi el color daurat, i baixem el foc a 180ºC, 25- 30 minuts. Ho deixem dins el forn una estona.
Al treure'l, a la recepta que he seguit, aconsella posar-hi un xarop d'aigua, sucre i rom a parts iguals. Jo ho he fet però penso que una mica de melmelada també hi quedaria be, i menys feina.
Deixem que refredi una mica i la posem a la nevera. Aquests postres és com les mousses o gelatines: millor d'un dia per l'altre.


Font: i-recetas

Espero que us animeu.

4 comentaris:

  1. Bé, si dius que és dels millors que tens al bolg, serà qüestió de provar-lo... Tens raó que és molt adequat per las dates que estem.

    ResponElimina
  2. Marta, quina bona pinta i si a més a més, dius que és tan bo, l'haurem de provar!! ;)
    Petons!

    ResponElimina
  3. Aquesta recepta la tastarem Marta. Quina bona idea. Molts petons.

    ResponElimina
  4. Hola Marta, em dic Mireia, acabo de trobar el teu blog, i em sembla fantàstic. Jo també tinc 21 i cuino, i encara més fer postres, m'encanta empastifarme!
    Estaré alerta de noves receptes, per probar a fer-les també!

    ResponElimina