divendres, 23 d’octubre del 2009

GELAT DE VAINILLA CASOLÀ AMB MELMELADA

El febrer de l'any passat vaig anar a Escòcia, vaig comprar un llibre de cuina i d'aquí la idea d'aquests postres. Aquest gelat el vaig fer a finals de juliol, tenia la mania que havia de menjar gelat de vainilla fet a casa. Vaig oblidar-me'n una mica i ja no recordava quina recepta vaig seguir. El cas va ser que en tenia com una dotzena i, per mandra, no la vaig publicar de seguida. Avui endreçant la carpeta de receptes l'he trobat :D i, tot i que amb aquest fred els gelats no son la millor opció, espero que us animeu a fer-la. Un gelat de vainilla casolà, que no deixa de ser un gelat de vainilla, però té alguna cosa que el fa mes deliciós que els ''altres''.



Gelat de Vainilla casolà amb melmelada:
· 4 rovells d'ou
· 1 vaina de vainilla
· 400 ml de nata
· 60 gr de sucre
· 1 culleradeta d'essència de vainilla (si sou molt fans de la vainilla, com nosaltres)
Preparació:
Posarem la nata en un cassó, obrim la vainilla i en traiem les llavors. Tot dins la nata. Ara ho posem al foc i, quan bulli, tapem i ho retirem deixant que reposi uns 30 min.
Mentrestant posem els rovells l'essència i el sucre en un bol i batem fins aconseguir una crema d'un color pàl·lid que caigui en forma de fil al separar les varilles de la mescla.
Traiem la vaina de la nata i mica en mica aboquem la nata a la crema d'ou i sucre. Remenem amb una cullera, millor que sigui de fusta. Colem la crema a un cassó net i ho posem a foc lent de 10 a 15 minuts sense deixar de remenar. Ha d'espessar com una crema pastissera. Deixem que refredi una hora aproximadament. Jo la remenava una mica cada 20 minuts. Finalment fem ús de la geladora tal i com us indiqui el fabricant.
Si no en teniu, com en el meu cas, congelarem i cada dues hores la passem per turmix, de manera que sempre tingui consistència de gelat. Quan haguem fet aquest últim pas un parell o tres de cops, emmotllem la meitat del gelat. Dues hores mes tard, remenem una mica dins el motlle i hi posem un capa de melmelada (en aquest cas de préssec), el gruix pot ser d'un dit aproximadament. Congelem de nou fins que quedi sòlid. Ara hi aboquem el gelat restant que també haurem remenat abans d'abocar. Tornem a congelar fins a l'hora de servir. El traurem del congelador una estona abans.
Quan desemmotlleu es veurà la melmelada entremig de les dues capes.



Si voleu que la melmelada sigui 'sorpresa' en els postres podeu fer el següent:
Emmotllem la primera meitat de gelat, però hi posem paper film i un bol o plat a sobre. El paper film és perquè no tinguem problemes a l'hora de treure el recipient.
Congelem dues hores. Passat aquest temps traiem el bol o plat i el paper film. En el forat hi posem la melmelada fins que quedi anivellat amb el gelat. Congelem una hora mes mínim, passat aquest temps acabem de cobrir amb la resta del gelat. Congelem de nou. D'aquesta manera quan talleu les porcions de gelat veuran que no es un simple gelat casolà.



Variacions: En lloc de melmelada penso que hi quedaria molt molt molt bé el ganache de cafè dels macaróns del blog i-recetas, llàstima que no l'hagués descobert abans, sinó l'hi hauria posat.

Ganache de cafè:
· 125 gr de nata líquida 35%
· 125 gr de xocolata blanca cobertura
· 5 gr sucre invertit o mel
· de 1 a 3 culleradetes de cafè soluble.
Preparació:
Fonem la xocolata. Vigilant perquè la xocolata blanca és delicada de fondre. Bullim la nata amb el sucre/mel, afegim el cafè i deixem reposar una estona.
Afegim un mica de la nata sobre la xocolata blanca, remenem. N'afegim una mica més, tornem a remenar. I així fins tenir-ho tot incorporat sense grumolls. Deixem que refredi fins que tingui consistència. Mes o menys com la de la crema de cacau, però amb elasticitat.


A mida que anava escrivint m'han anat venint idees. Aquesta recepta podria ser la 'recepta guia'. Treballeu la vostra imaginació amb gustos i textures. En el meu cas, segurament, la propera vegada enlloc de fer una capa al mig, hi posaré capes alternades de ganache de cafè i gelat de vainilla.
També hi quedaria be gelat de torró de Xixona amb gelat de nata...en fi les opcions de gustos son ineterminables.
Fins i tot no cal mirar-s'hi gaire amb les capes si al final decidim presentar els postres en forma de boles de gelat. El contrast de colors i sabors seran similars.
De totes maneres us recomano que feu el gelat de vainilla tal qual, és molt bo.

3 comentaris:

  1. Sort que vas trobar la recepta perduda, perquè val la pena!
    La idea de la melmelada sorpresa és molt bona, amb el ganaché també ha de quedar bé. Visca la imaginació! :)

    ResponElimina
  2. Marta, quin gelat més original amb la melmelada enmig!! Jo no sóc massa de gelats, però un trosset de vainilla amb una ganache de xocolata al mig, de ben segur que cauria a la temptació. ;)
    Petons!

    ResponElimina
  3. oh! t'acabo de descobrir buscant la recepta del gelat de vainilla i em sembla que em quedaré una estona!
    Felicitats pel blog!

    ResponElimina